Aparatura radiologica digitala de ultima generatie de care dispune centrul nostru face ca nivelul radiatiilor necesar pentru achizitia unei imagini radiologice sa fie redus la minim. Echipamentul utilizat pentru realizarea unei radiografii este compusa dintr-un tub cu raze X suspendat deasupra unei mese. În funcție de afecțiunea pacientului, acesta stă întins pe masă sau se poziționează în picioare.
Pacientul trebuie sa precizeze daca are probleme speciale de sanatate.
Femeile insarcinate in general nu au voie sa faca radiografii dar medicul curant stabileste oportunitatea efectuarii radiografiei.
Pentru copii nivelul de radiatii este inferior fata de cel dozat pentru o persoana adulta.
Cum ar trebui să mă pregătesc pentru o radiografie generala?
Aparatura radiologica digitala de ultima generatie de care dispune centrul nostru face ca nivelul radiatiilor necesar pentru achizitia unei imagini radiologice sa fie redus la minim. Echipamentul utilizat pentru realizarea unei radiografii generale este compusa dintr-un tub cu raze X suspendat deasupra unei mese. În funcție de afecțiunea pacientului, acesta stă întins pe masă sau se poziționează în picioare.
Pacientul trebuie sa precizeze daca are probleme speciale de sanatate.
Femeile insarcinate in general nu au voie sa faca radiografii dar medicul curant stabileste oportunitatea efectuarii radiografiei.
Pentru copii nivelul de radiatii este inferior fata de cel dozat pentru o persoana adulta.
Pregătirea pacientului pentru radiografie.
Investigația nu necesită o pregătire prealabilă. Înainte de investigație pacientul este rugat să își îndepărteze hainele, bijuteriile,aparatele dentare mobile, ochelarii și alte obiecte metalice care se pot suprapune pe zona de radiografiat. După caz şi zona de interes pentru examinare, pacientul va efectua examinarea îmbrăcat sumar.
Pacientul trebuie sa respecte si sa urmeze indicatiile operatorului radiolog pentru a obtine o imagine radiologica de calitate (de exemplu:sa stea nemiscat, tinerea respiratiei, modul in care sa stranga dintii, cum sa tina limba, gatul, capul,ect). In timpul expunerii pacientii sunt protejati cu un sort special din plumb care evita trecerea radiatiilor spre zonele considerate de risc (abdomen, ovare, sani).
Durata efectuării unei radiografii este de aproximativ 5-10 minute. Developare sau procesare a imaginii: 5 minute. Interpretare și diagnostic: până la 24 ore. Rezultatul radiografiei digitale este inmanat pe loc inregistrat pe CD,film sau trimis pe e-mail.
Va informam ca radiografia(filmul)trebuie pastrat la loc uscat, ferit de lumina si caldura excesiva, in caz contrar calitatea imaginii se deterioreaza.
Nu este necesara programarea anterior prezentarii.
Cum ar trebui să mă pregătesc pentru o scanare DEXA?
Majoritatea oamenilor nu trebuie să-și schimbe rutina zilnică înainte de o scanare DEXA. În ziua examenului puteți mânca normal. Nu trebuie să luați suplimente de calciu cu cel puțin 24 de ore înainte de examen.
Ar trebui să purtați haine largi, confortabile, evitând articolele vestimentare care au fermoare, curele sau nasturi din metal. Obiectele precum cheile sau portofelele care s-ar afla în zona scanată ar trebui eliminate.
Informați-vă medicul dacă ați avut recent un examen cu bariu sau vi s-a injectat un material de contrast pentru o tomografie computerizată (CT) sau o scanare cu radioizotopi. Este posibil să trebuiască să așteptați 10 până la 14 zile înainte de a fi supus unui test DXA.
Femeile ar trebui să-și spună întotdeauna medicului și tehnologului dacă sunt însărcinate. Medicii nu vor efectua multe teste în timpul sarcinii pentru a evita expunerea fătului la radiații. Dacă este necesară o radiografie, medicul va lua măsuri de precauție pentru a minimiza expunerea la radiații a copilului.
Cum ar trebui să mă pregătesc pentru o radiografie dentara?
– Aparatura radiologica digitala de ultima generatie de care dispune centrul nostru face ca nivelul radiatiilor necesar pentru achizitia unei imagini radiologice sa fie redus la minim.
– In timpul expunerii pacientii sunt protezati cu un sort special din plumb care evita trecerea radiatiilor spre zonele considerate de risc (abdomen, ovare, sani).
– Pacientul trebuie sa respecte si sa urmeze indicatiile operatorului radiolog pentru a obtine o imagine radiologica de calitate (de exemplu: sa stea nemiscat, modul in care sa stranga dintii, cum sa tina limba, gatul, capul, etc).
– Inaintea efectuarii radiografiei panoramice (nu si pentru radiografiile mici) trebuie sa indepartati obiectele metalice din zona capului si gatului (lantisor, cercei, agrafe, cleme).
– Pacientul trebuie sa precizeze daca are probleme speciale de sanatate.
– Femeile insarcinate in general nu au voie sa faca radiografii dar medicul dentist stabileste oportunitatea efectuarii radiografiei.
– Pentru copii nivelul de radiatii este inferior fata de cel dozat pentru o persoana adulta.
– Rezultatul radiografiei este inmanat pe loc sau trimis pe e-mail.
– Nu este necesara programarea anterior prezentarii.