SERVICII MEDICALE

Radiologie convențională

In centrul nostru se pot realiza toate tipurile de radiografii folosind tehnologia digitala de achizitie a imaginilor.
Aparatura digitala a inlocuit filmul radiologic clasic cu un sensor electronic pentru capturarea imaginii.Imaginea receptionata de sensor este transmisa catre un computer care cu ajutorul unui soft specializat poate prelucra imaginea pana la cele mai mici detalii (contrast, luminozitate, zoom, claritate). Doza de radiatie necesara pentru ca senzorul sa receptioneze imaginea este cu pana la 80% mai mica decat la aparatura clasica.
Imaginea obtinuta cu aparatura digitala are o claritate mult mai mare prin posibilitatea corectarii imaginii pe calculator. Aceasta inseamna ca pe radiografiile digitale medicul poate identifica informatii care nu ar fi vizibile pe un film conventional, astfel incat sansele de a stabili un diagnostic corect si sigur sunt substantial imbunatatite. Radiografiile digitale pot fi trimise pe e-mail, inscriptionate pe un CD sau pot fi printate pe un film radiologic cu ajutorul unei imprimante laser de ultima generatie, rezultatele fiind inmanate pe loc.
Radiologia convențională are o aplicabilitate largă pentru o mare plajă de afecţiuni. Iată care sunt principalele tipuri de radiografi în funcție de zona examinată:

SERVICII MEDICALE

NOU - STITCHING RADIOLOGIC

Este o metoda de reconstructie a imaginilor obtinute pentru a permite o vizualizare cat mai exacta si mai precisa, fie a membrelor inferioare, fie a coloanei vertebrale in intregime.
Metoda permite astfel evidentierea curburilor (fiziologice si/sau patologice) ale coloanei vertebrale si masurarea unghiurilor COBB. Are adresabilitate in special catre persoanele care doresc sa-si corecteze defectele aparute la nivelul coloanei, prin purtarea unui corset special. La nivelul membrelor inferioare, se poate evidentia prezenta inegalitatii acestora (din motive congenitale sau post-traumatic). Metoda este folosita pentru diagnosticare in domeniul ortopediei.

Cusătură automată de lungime lungă
• Corectarea mișcării: recunoaște și compensează mișcarea minoră a pacientului între expuneri
• Procesare de gradare: ajustează pentru modificările densității și contrastului pentru a afișa o tranziție fără întreruperi de la o imagine la alta

Stitching-ul reprezinta vizualizarea într-o singura imagine a structurilor anatomice de mari dimensiuni cum sunt coloana si membrele. Examinarea se face într-un timp scurt, iar imaginile clare si detaliate permit un diagnostic imagistic de înalta precizie în specialitati cum ar fi ortopedia si neurochirurgia. Datele obtinute ajuta la stabilirea unui diagnostic precis pentru o serie întreaga de afectiuni: posturi anormale, modificari de aliniament (listezisuri, luxatii), diformitati ale coloanei vertebrale (scolioza, hipercifoza, hipocifoza), diverse traumatisme, instabilitate vertebrala, inegalitati ale membrelor inferioare.

Procedură
Vei sta cu spatele pe un ecran specializat. Ecranul specializat este pentru stabilitate, precum și pentru alinierea razelor X cusute împreună. Radiograful vă va ajuta în poziția corectă înainte de a alinia echipamentul cu raze X. Radiografia va dura câteva secunde, în acest timp unele dintre echipamentele cu raze X se vor deplasa în apropierea dvs. Tu și ecranul specializat rămâneți staționari.

INVESTIGATII DISPONIBILE

Radiografia craniana – o metodă radiografică de examinare a craniului.

Aceasta permite medicului să examineze poziţia, deplasarea, forma, conturul, structura osoasă al craniului.Radiografia craniului cel mai adesea se efectuează în două proiecţii: frontal şi lateral. Radiografia craniana este folosita pentru evidentierea: o fractura la nivelul oaselor ce alcatuiesc craniul, consecinta a unui traumatism cranian, creşterea tensiunii arteriale, tulburări metabolice, subtieri sau ingrosari ale oaselor determinate de tumori sau metastaze, calcificari.

Procedura:  Radiografia a craniului nu necesită pregătire speciala. Pacientul este rugat să poarte un șorț de plumb pentru a proteja restul corpului de la radiații. În timpul procedurii pacientul stă în poziţia orizontală sau verticala. I se va cere să se întinda pe o masă sau să se așeze pe un scaun in timp ce operatorul il va ghida sa miste capul in diverse pozitii. Procedura durează 1-2 minute.
Dupa realizarea radiografiei, medicul specialist in radiologie va interpreta rezultatele.

Radiografia coloanei vertebrale este primul test imagistic care poate orienta medicul catre un diagnostic corect.

Radiografia coloanei vertebrale explorează regiunile cervicale, toracice, lombare și sacrale.

Radiografiile coloanei cervicale sunt indicate pentru a ajuta la diagnosticarea unor afecțiuni precum:

  • Anatomia și alinierea coloanei vertebrale.
  • Malformații congenitale la nivelul vertebrelor sau măduvei spinării.
  • Leziuni traumatice ale osului, discului, ligamentului sau măduvei spinării.
  • Boli de disc și articulații,ambele sunt cauze frecvente de dureri severe de spate și sciatică (dureri de spate care iradiază în partea inferioară a piciorului).
  • Compresia sau inflamația măduvei spinării și a nervilor.

Radiografia gâtului.
Dacă suferi de dureri persistente în zona gâtului sau amorțeală, medicul îți poate  recomanda o radiografie, aceasta permițându-i să examineze zona cervicală și vertebrele. O radiografie a gâtului poate detecta:

  • Articulație osoasă care este în afara poziției (luxație)
  • Respirația unui obiect străin
  • Os rupt (fractură)
  • Probleme cu discul (discurile sunt țesutul asemănător pernei care separă vertebrele)
  • Creșteri osoase suplimentare (pinteni osoși) pe oasele gâtului (de exemplu, din cauza osteoartritei)
  • Infecție care provoacă umflarea corzilor vocale (crupă)
  • Inflamația țesutului care acoperă trachea (epiglotita)
  • Problemă cu curba coloanei superioare, cum ar fi cifoza
    subțierea osului (osteoporoză)
  • Uzura vertebrelor gâtului sau cartilajului
  • Dezvoltare anormală a coloanei vertebrale a unui copil

Procedura: Un tehnolog de radiologie efectuează radiografia. Vi se va cere să îndepărtați orice îmbrăcăminte sau bijuterii de pe partea superioară a corpului. Metalul poate interfera cu echipamentul cu raze X. Procedura este nedureroasă și durează în general 10 minute sau mai puțin. Tehnologul te pune mai întâi să stai întins pe masa cu raze X, iar aparatul cu raze X se deplasează apoi peste zona gâtului. Pentru ca imaginea să nu fie neclară, trebuie să stați foarte nemișcat și să vă țineți respirația pentru câteva momente în timp ce imaginea este făcută. Vi se va cere să schimbați pozițiile gâtului, astfel încât să poată fi realizate mai multe imagini. De obicei, pot fi necesare 2 sau până la 7 imagini diferite. Copiii sunt deosebit de sensibili la radiații. Li se va oferi un sort de plumb pentru a-și acoperi abdomenul pentru a-și proteja organele reproducătoare de radiații. De asemenea, femeile însărcinate trebuie să ia măsuri de precauție. Dacă sunteți însărcinată și trebuie să faceti o radiografie a gâtului, asigurați-vă că îi spuneți medicului dumneavoastră. Veți primi o vestă de plumb pentru a vă acoperi abdomenul pentru a împiedica radiațiile să vă dăuneze sarcinii.
Dupa realizarea radiografiei, medicul specialist in radiologie va interpreta rezultatele.

Radiografia toracica este unul dintre examenele cel mai frecvent prescrise in imagistica medicala. Orice pacient are indicatie de a face o radiografie pulmonara in cazul in care prezinta unul din urmatoarele simptome:

  • tuse care si-a modificat caracterul sau tuse care a devenit mai severa;
  • durere toracica ce nu poate fi explicata;
  • dispnee (lipsa de aer la efort sau repaus);
  • hemoptizie (eliminarea de sange provenit din caile aeriene inferioare prin cavitatea bucala);
  • paralizie de nerv laringeu recurent (pacientii au voce ragusita).

O radiografie toracica ofera imagini ale inimii, plamanilor, cailor respiratorii, vaselor de sange, coloanei vertebrale si peretilor toracici. Aceasta poate dezvalui prezenta lichidului sau a aerului in plamani. Prin intermediul radiografiei toracice, medicul poate depista afecțiuni precum pneumonia, tuberculoza, cancerul pulmonar, dimensiuni anormale ale inimii, fracturi ale coastelor sau coloanei vertebrale.

Procedura: Radiografia toracica nu necesită pregătire speciala. În timpul procedurii, vei fi poziționat frontal în direcția aparatului emițător de raxe X pentru efectuarea radiografiei. În general, tehnicianul îți va solicita să schimbi ulterior poziția pentru efectuarea a încă unei radiografii din lateral. Ți se va cere să îți ții respirația pentru câteva secunde pentru ca imaginea să iasă cât mai clară. Este un procedeu neinvaziv si nedureros, ce ajuta la diagnosticarea si tratarea unor afectiuni medicale. Procedura durează 1-2 minute.
Dupa realizarea radiografiei, medicul specialist in radiologie va interpreta rezultatele.

Radiografia abdominală este adesea primul test imagistic utilizat pentru a evalua și diagnostica sursa durerii acute în regiunea abdominală și/sau partea inferioară a spatelui, precum și greața și vărsăturile inexplicabile. Radiografia abdominală este, de asemenea, efectuată pentru a ajuta la diagnosticarea unor afecțiuni precum:

  • pietre la rinichi și vezică urinară și litiază biliară
  • blocaje intestinale
  • perforarea stomacului sau a intestinului
  • ingerarea de obiecte străine.

Radiografia abdominală utilizează o doză foarte mică de radiații ionizante pentru a produce imagini ale interiorului cavității abdominale. O radiografie abdominală nu se face de obicei femeilor însărcinate pentru a nu expune copilul la radiații. Ovarele și uterul nu pot fi protejate în timpul radiografiei abdominale din cauza locației lor.

Procedura: În timpul radiografiei abdominale, pacientului i se va cere să se întindă pe o masă, aparatul emițător de raze X situându-se deasupra abdomenului. Aparatul va capta o imagine frontală în timp ce pacientul își va ține respirația pentru câteva secunde. În funcție de simptomele pacientului, este posibil să fie necesare mai multe imagini din diverse poziții (de exemplu, din lateral). Procedura durează 1-2 minute.
Dupa realizarea radiografiei,medicul specialist in radiologie va interpreta rezultatele.

O radiografie pelviană vă poate ajuta medicul să detecteze diferite afecțiuni, cum ar fi:

  • artrita care iti afecteaza soldul
  • inflamație în cazul în care sacrul tău se unește cu ilion, care se numește sacroiliită
  • fracturi pelvine
  • luxații de șold
  • rigiditatea coloanei vertebrale sau a articulației sacroiliace, care se numește spondilită anchilozantă
  • tumori.

Astăzi, diferite tipuri de raze X sunt disponibile pentru scopuri specifice. O radiografie a pelvisului se concentrează în mod special pe zona dintre șolduri care deține multe dintre organele tale reproductive și digestive. Pelvisul este format din trei oase, ilion, ischion și pubis și formează, de asemenea, articulația șoldului.
La fel ca toate razele X, acest test folosește o cantitate mică de radiații, astfel incat, în general, nu este recomandat femeilor însărcinate sau copiilor mici.

Dupa realizarea radiografiei, medicul specialist in radiologie va interpreta rezultatele.

Radiografia convențională este cea mai frecvent utilizată tehnică imagistică pentru evaluarea articulațiilor sistemului musculo-scheletic. Această tehnică ar trebui să fie întotdeauna primul studiu imagistic efectuat la un pacient suspectat de a avea probleme articulare. Radiografia are următoarele avantaje importante: are un cost relativ mic în comparație cu alte studii imagistice și furnizează pacientului doar o doză mică de radiații. Prin intermediul acestei investigații radiologice, medicul poate identifica diferite semne ale artritei, fracturilor, inflamațiilor, osteoartritei sau artritei reumatoide , să demonstreze alinierea și stabilizarea corespunzătoare a fragmentelor osoase în urma tratamentului unei fracture, ajuta la depistarea si diagnosticarea cancerului osos.

Procedura: Radiografia nu necesită pregătire speciala. La fel ca în cazul altor tipuri de radiografii, în funcție de zona de interes, ți se va solicita să adopți diverse poziții pentru a se obține imaginile necesare din unghiurile relevante. Este un procedeu neinvaziv si nedureros, ce ajuta la diagnosticarea si tratarea unor afectiuni medicale. Procedura durează 4-5 minute.
Dupa realizarea radiografiei, medicul specialist in radiologie va interpreta rezultatele.

O radiografie a extremităților este o imagine a mâinilor, încheieturii mâinii, humerusului antebrațului sau a brațului, umărului, bazinului, articulației șoldului, femurului, articulației genunchiului, tibiei, fibulei, articulației gleznei, oaselor tarsiene ale piciorului și metatarsienilor. Este adesea utilizat în contextul traumei pentru a exclude fracturi și luxații. Termenul „extremitate” se referă adesea la un membru uman.
Medicul îți poate recomanda o radiografie care poate ajuta la identificarea leziunilor (fracturi sau leziuni sportive), umflarea articulațiilor (artrita), oasele slăbite (osteoporoza) , pintenii osoși, corpii străini, tumorile sau malformațiile congenitale sau alte anomalii care pot cauza durere. Razele X pot fi de asemenea utilizate pentru a vedea creșterea și dezvoltarea oaselor la copii.

Procedura: În timpul examinării, ți se va cere să te întinzi pe o masă în timp ce aparatul captează imaginea. Operatorul radiologic vă va cere să țineți extremitatea nemișcată într-o anumită poziție pentru câteva momente în timp ce se face expunerea la raze X. Va trebui să stați nemișcat în timp ce se efectuează radiografia. Este posibil să vi se ceară să schimbați poziția, astfel încât să poată fi luate mai multe radiografii. Examenele în poziția șezut sau în picioare se fac într-o manieră similara. Părțile corpului care nu sunt radiografiate pot fi acoperite cu un șorț de plumb pentru a evita expunerea la raze X. Procedura durează între 5 și 15 minute.
Dupa realizarea radiografiei,medicul specialist in radiologie va interpreta rezultatele.

SERVICII MEDICALE

Osteodensitometria DEXA pentru diagnosticul osteoporozei

Ce este osteodensiometria DEXA?

O scanare DEXA, cunoscută și sub numele de osteodensitometrie este un test imagistic care măsoară continutul si densitatea mineralelor osoase. Densitometria osoasă, numită și absorbție cu raze X cu energie dublă, DEXA sau DXA, folosește o doză foarte mică de radiații ionizante pentru a produce imagini ale interiorului corpului se poate efectua la mai multe nivele, cel mai frecvent la nivelul soldului (col femural – cel mai expus fracturarii osteoporotice), coloanei vertebrale lombare si antebratului pentru a măsura pierderea osoasă.  Rezultatele scanării DEXA pot oferi detalii utile despre riscul de osteoporoză (pierderea osoasă) și fracturi (rupturi osoase). Acest test vă poate măsura și compoziția corpului, cum ar fi grăsimea corporală și masa musculară. Experții medicali consideră scanările DEXA ca fiind cel mai util, ușor și mai ieftin test pentru a ajuta la diagnosticarea osteoporozei . Testul este simplu, rapid și nedureros.

Alte denumiri: test de densitate minerală osoasă, test BMD, scanare DEXA, DXAAbsorbțiometrie cu raze X cu energie duală

Ce este osteopenia?
Osteopenia este un termen folosit pentru a descrie „masă osoasă scăzută”. Mulți indivizi, inclusiv cei care sunt zvelți și foarte activi, au o masă osoasă mai mică toată viața. Dar acest lucru nu înseamnă neapărat că vor dezvolta osteoporoză. Mulți sportivi de talie mondială au o masă osoasă scăzută, dar oasele lor sunt sănătoase și foarte puternice. Osteopenia nu este „pre-osteoporoză”, dar uneori, dacă o persoană are alți factori de risc pentru fractură, se va recomanda un medicament pentru osteoporoză pentru a ajuta la prevenirea viitoarelor fracturi.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este un termen folosit pentru a descrie oasele fragile și, de asemenea, riscul de a avea un os rupt. Pe măsură ce îmbătrânești, oasele tale își pot pierde grosimea și rezistența. Osteoporoza înseamnă literal „os poros”. Testele DEXA va ajută pe medicalul specialist să vă urmărească densitatea osoasă și riscul de a avea un os rupt în timp. Medici specialisti folosesc adesea teste DEXA pentru a ajuta la diagnosticarea osteoporozei.
Osteoporoza apare atunci când pierdeți os mai repede decât corpul dumneavoastră poate crea țesut osos nou. Acest lucru este cel mai frecvent la femeile aflate în postmenopauză. Cu timpul, oasele devin mai slabe. Oasele fragile se sparg mai ușor.
Medici specialisti numesc uneori osteoporoza o boală „tăcută” pentru că nu doare. Mulți oameni își dau seama că au osteoporoză după ce rup un os de la o cădere minoră.

Cum funcționează o scanare DEXA?

Scanările DEXA măsoară conținutul de minerale din anumite oase, cum ar fi șoldul, coloana vertebrală și/sau încheietura mâinii. Funcționează astfel:
1. Vi se va cere să vă întindeți pe o masă specială cu raze X DEXA. Tehnologul vă va ajuta să vă poziționați corect și să folosiți dispozitive de poziționare, cum ar fi blocurile de spumă, pentru a vă ajuta să mențineți poziția dorită.
2. Pe măsură ce brațul aparatului DEXA trece peste corp, IT folosește două fascicule de raze X diferite. Fasciculele folosesc foarte puține radiații pentru a menține testul mai sigur și ajută la distingerea oaselor de alte țesuturi.
3. Scanerul traduce datele de măsurare a densității osoase în imagini și grafice. Osul este cel mai ușor de văzut în alb, în ​​timp ce țesutul gras și muscular arată ca umbre în fundal pe monitorul computerului tehnologului.
4. Aceste rezultate sunt apoi revizuite și interpretate de un radiolog sau alt medic instruit în interpretarea DEXA
5. Medicului specialist i se trimite o copie a raportului scris pentru a discuta cu dumneavoastră și a lua în considerare tratamentul cel mai potrivit.

În ce situații este recomandată analiza DEXA?
În general, osteodensitometria este recomandată persoanelor cu vârsta de peste 50 ani, care au suferit o fractură sau suferă de diverse afecțiuni care pot pune sănătatea oaselor în pericol.
Conform cercetărilor, femeile încep să piardă din masa osoasă mai repede decât bărbații. Drept urmare, acestora le este recomandată analiza DEXA mai devreme decât bărbaților.
Medicul iți poate recomanda analiza DEXA dacă ai unul sau mai mulți factori de risc pentru osteoporoză sau fracturi:
• Vârsta crescută: Mulți indivizi pierd masa osoasă pe măsură ce îmbătrânesc. Fundația Națională de Osteoporoză recomandă persoanelor cu risc mediu să facă o scanare DEXA începând de la 60(femei) și 65 (bărbați).
• Istoric familial: Dacă unul sau mai mulți membri ai familiei au avut osteoporoză sau mai multe fracturi, ați putea fi expuși unui risc mai mare de pierdere osoasă.

• Înălțimea pierdută. Persoanele care au pierdut cel puțin 3,8 centimetri în înălțime pot avea fracturi de compresie la nivelul coloanei vertebrale, pentru care osteoporoza este una dintre principalele cauze.
• A fracturat un os. Fracturile de fragilitate apar atunci când un os devine atât de fragil încât se rupe mult mai ușor decât era de așteptat. Fracturile de fragilitate pot fi uneori cauzate de o tuse puternică sau un strănut.
• A luat anumite medicamente. Utilizarea pe termen lung a medicamentelor cu steroizi, cum ar fi prednisonul, interferează cu procesul de reconstrucție a oaselor – care poate duce la osteoporoză.
• A avut o scădere a nivelului hormonal. Pe lângă scăderea naturală a hormonilor care apare după menopauză, estrogenul la femei poate scădea și în timpul anumitor tratamente pentru cancer. Unele tratamente pentru cancerul de prostată reduc nivelul de testosteron la bărbați. Nivelurile scăzute de hormoni sexuali slăbesc oasele.
Alți factori de risc includ:
• Lipsa activității fizice
• Fumează țigări
• Consumul exagerat de alcool
• Nu obțineți suficient calciu și vitamina D în dieta dvs
• greutate a corpului scăzută, constituție firavă
• consum de tutun
• deficiență de estrogen de la vârstă frageda,
• aport de calciu scăzut pe parcursul vieții,
• boli tiroidiene
• consumul excesiv de cofeină

Cât de frecvent este recomandat să faci o analiză DEXA?
În general, este recomandat să faci o scanare DEXA o dată la doi ani, iar acesta este intervalul de timp recomandat în prezent. Există excepții de la această regulă dacă aveți anumite boli. Repetarea testării DXA este recomandată la pacienții aflați în tratament pentru osteoporoză, la care stagnarea sau ameliorarea densității minerale osoase evidențiază un răspuns favorabil la tratament.

Cum ar trebui să mă pregătesc pentru o scanare DEXA?

Majoritatea oamenilor nu trebuie să-și schimbe rutina zilnică înainte de o scanare DEXA. În ziua examenului puteți mânca normal. Nu trebuie să luați suplimente de calciu cu cel puțin 24 de ore înainte de examen.
Ar trebui să purtați haine largi, confortabile, evitând articolele vestimentare care au fermoare, curele sau nasturi din metal. Obiectele precum cheile sau portofelele care s-ar afla în zona scanată ar trebui eliminate.
Informați-vă medicul dacă ați avut recent un  examen cu bariu sau vi s-a injectat un material de contrast  pentru o tomografie computerizată (CT)  sau o scanare cu radioizotopi . Este posibil să trebuiască să așteptați 10 până la 14 zile înainte de a fi supus unui test DXA.
Femeile ar trebui să-și spună întotdeauna medicului și tehnologului dacă sunt însărcinate. Medicii nu vor efectua multe teste în timpul sarcinii pentru a evita expunerea fătului la radiații. Dacă este necesară o radiografie, medicul va lua măsuri de precauție pentru a minimiza expunerea la radiații a copilului.
Cât durează o analiza DEXA? Este dureroasă?
În general, examinarea durează intre 20 și 30 de minute. Investigația este complet nedureroasă, fiind similară unei radiografii obișnuite. În funcție de pacient, singurul inconvenient poate fi faptul că trebuie să menții o anumită poziție și să stai nemișcat pe parcursul investigației
Rezultatele scanării DXA
Pentru rezultatele scanării dvs., veți obține un scor T. Arată cât de mai mare sau mai mică este densitatea ta osoasă decât cea a unui bărbat sănătos de 30 de ani, vârsta la care oasele sunt cele mai puternice. Cu cât scorul este mai mic, cu atât oasele tale sunt mai slabe:
• Scorul T de -1,0 sau peste = densitate osoasă normală
• Scorul T între -1,0 și -2,5 = densitate osoasă scăzută sau osteopenie
• Scorul T de -2,5 sau mai mic = osteoporoză
Uneori, medicii vă vor oferi un alt rezultat de scanare DXA – un scor Z. Acesta compară densitatea osoasă cu un scor normal pentru o persoană de aceeași vârstă și dimensiunea corpului.

Cine interpretează rezultatele și cum le voi obține?
Un radiolog , un medic instruit să supravegheze și să interpreteze examinările radiologice, va analiza imaginile. Radiologul va trimite un raport semnat medicului dumneavoastră specialist  care va discuta rezultatele  cu dumneavoastră.

La MEDSCAN prin intermediul echipamentului de ultimă generație în acest domeniu – General Electric L PRODIGY PRO, cu cel mai nou soft – Encore se realizeaza urmatoarele examinari ,la recomandarea medicului curant:
    • DXA Coloana lombara
    • DXA Antebrat
    • DXA Sold
    • DXA Whole Body
    • DXA Examinare laterala
    • DXA Examinare sold protezat
DXA-Coloana lombara L1-L4 –incidenta antero-posterioara – utilizata pentru evaluarea densitatii minerale osoase a coloanei vertebrale.
DXA-Coloana vertebrala lombara incidenta de profil T5- L4 pentru aprecierea morfologiei vetebrale aparatul aprecieaza gradul de deformare al vertebrelor analizate, diagnosticand tasarile / compresiunile vertebrale.
DXA-Coloana lombara L1-L4 de profil – utilizata pentru evaluarea densitatii minerale osoase in situatia in care in incidenta anterioara apar artefacte datorita ateromatozei aortice calcificate si /sau osteofitozei marginale anterioare.
DXA Antebrat – Utilizata pentru evaluarea densitatii minerale osoase la nivelul radiusului.
DXA Sold – Masoara distributia masei minerale osoase si permite medicului sa estimeze proprietatile structurale ale soldului.
DXA Sold protezat – cu posibilitatea aprecierii densitatii minerale osoase in jurul protezei.
DXA – wholl body (corp intreg) apreciaza densitatea minerala osoasa a intregului schelet. Masoara densitatea minerala osoasa locala si a intregului corp, masa corporala slaba si masa de grasime din tesuturi, calculeaza valorile derivate ale continutului mineral osos, suprafata, masa de tesut moale, masa locala si cea totala de tesut moale, procentul de grasime, procentul local si cel total de grasime corporala, procentul de grasime androida si cel de grasime ginoida, raportul android/ginoid si indicele de masa corporala.
SERVICII MEDICALE

Radiografii dentare

In centrul nostru se pot realiza toate tipurile de radiografii dentare folosind tehnologia digitala de achizitie a imaginilor.

Aparatura digitala a inlocuit filmul radiologic clasic cu un sensor electronic pentru capturarea imaginii.Imaginea receptionata de sensor este transmisa catre un computer care cu ajutorul unui soft specializat poate prelucra imaginea pana la cele mai mici detalii (contrast, luminozitate, zoom, claritate). Doza de radiatie necesara pentru ca senzorul sa receptioneze imaginea este cu pana la 80% mai mica decat la aparatura clasica.
Imaginea obtinuta cu aparatura digitala are o claritate mult mai mare prin posibilitatea corectarii imaginii pe calculator. Aceasta inseamna ca pe radiografiile digitale medicul poate identifica informatii care nu ar fi vizibile pe un film conventional, astfel incat sansele de a stabili un diagnostic corect si sigur sunt substantial imbunatatite.

Radiografiile dentare digitale pot fi trimise pe e-mail, inscriptionate pe un CD sau pot fi printate pe un film radiologic cu ajutorul unei imprimante laser de ultima generatie, rezultatele fiind inmanate pe loc.

Importanta si siguranta radiografiilor dentare

Radiografia dentara este esentiala in tratamentul stomatologic, deoarece ajuta la stabilirea unui diagnostic corect si la efectuarea unei lucrari potrivite fiecarei situatii in parte.Cel mai important, dozele de radiatii la care este expus pacientul in timpul unei radiografii panoramice sau al unei radiografii retroalveolare sunt foarte reduse, echivalente cu fondul natural de radiatii la care suntem expusi in 2-3 zile cu soare. La fiecare radiografie, pacientul poarta un sort de protectie din plumb care nu permite ca alte zone ale corpului sa fie expuse. Riscurile unei iradieri sunt, astfel, inexistente

Reprezintă examenul radiologic care oferă cea mai fidelă imagine în incidenţă izometrică si ortoradială, pentru examinarea detaliilor de structură dentoalveolară şi a proceselor patologice ce se pot găsi la acest nivel.
nivel: Acest tip de radiografie evidentiaza dintele in intregime, eventualele tratamente anterioare. Se realizeaza prin pozitionarea senzorului radiologic dentar in cavitatea bucala a pacientului cu ajutorul unui suport din plastic, steril cuprinzand coroana, radacina si osul in care aceasta este ancorata si are rolul de a oferi detalii mai exacte privind afectiunile unui anumit dinte.

Radiografia „bitewing” sau „in muscatura” este folosita pentru a observa coroanele dintilor posteriori precum si cantitatea de os alveolar de la acest nivel. Cu ajutorul acestora se pot observa cu ușurință punctele de contact interdentare.

Radiografia ocluzala este mai mare si arata intreaga arcada superioara sau inferioara impreuna cu maxilarul superior sau mandibula.Radiografiile ocluzale sunt folosite pentru depistarea dintilor supranumerari, dintilor inclusi care nu au erupt inca, fracturi la nivelul oaselor maxilare, fisuri palatine, chisturi sau abcese.

Radiografia panoramica (Ortopantomografia) furnizeaza medicului o imagine de ansamblu a dentitiei si a elementelor anatomice maxilo-faciale inconjuratoare.Aceasta radiografie este esențială pentru realizarea planului de tratament oferind informații despre dinții prezenți, înălțimea procesului alveolar, osul maxilar si mandibular, sinusul maxilar, articulatiile temporo-mandibulare .Ea reprezinta o imagine usor deformata, rezultata din proiectia unui corp tridimensional pe un plan (bidimensional).

Teleradiografia de profil este indicata atunci cand se doreste aplicarea unui aparat ortodontic (pentru corectarea pozitiei dintilor) sau corectarea profilului osos si a muscaturii pacientului. Aceasta radiografie evidentiaza raportul dintilor cu maxilarele si a maxilarelor cu oasele craniului pe care medicul ortodont le masoara pentru a putea stabili diagnosticul si planul de tratament.

Cu ajutorul acestei radiografii se pot observa foarte clar delimitările și forma cavității sinusale cât și eventualele patologii prezente la nivelul sinusurilor maxilare. Radiografia de sinus este o incidenta specifica pe care se poate observa pozitia si forma sinusurilor maxilare.Sinusurile maxilare sunt doua cavitati pline cu aer situate in interiorul maxilarului superior, la nivelul obrajilor, imediat deasupra molarilor si premolarilor.

SERVICII MEDICALE

Ecografie generala

Ecografia (numită și sonografie sau ultrasonografie) este un test imagistic neinvaziv. O imagine cu ultrasunete se numește sonogramă. Ultrasunetele utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea imagini sau videoclipuri în timp real ale organelor interne sau ale altor țesuturi moi, cum ar fi vasele de sânge. Cu ajutorul ecografiei pot fi determinate dimensiunile organelor interne, pot fi evaluate structurile interne ale organelor și evidențiate anumite leziuni, pe baza imaginilor obținute în timp real prin intermediul ultrasunetelor.

Care sunt tipurile principale de tehnologii utilizate de ecografie?

  • Ecografie 2D (bidimensională)
  • Ecografie 3D (tridimensională)
  • Ecografie 4D

Care sunt principalele tipuri de ecografie în funcție de zona investigată?
În funcție de scopul analizei, există trei categorii de ecografii:

  • ecografia de screening, mai cunoscută fiind cea de sarcină (ecografia prenatală);
  • ecografia de diagnostic;
  • ghidaj ecografic pentru manevre intervenționale de diagnostic și tratament.

Cum se desfăşoară examinarea ecografică și cât durează?
În mod normal, o investigaţie ecografică se desfăşoară pe parcursul a 20 de minute. Pe durata desfăşurării examinării, pacientul este aşezat pe spate, cu abdomenul dezgolit.
În timpul unei ecografii, medicul specialist trece un dispozitiv numit traductor sau sondă peste o zonă a corpului. Medicul aplică un strat subțire de gel pe piele, astfel încât undele ultrasunete sunt transmise de la traductor prin gel și în corpul dumneavoastră.
Sonda convertește curentul electric în unde sonore de înaltă frecvență și trimite undele în țesutul corpului. Nu poți auzi undele sonore.
Undele sonore se revarsă în structurile din interiorul corpului și înapoi la sondă, care transformă undele în semnale electrice. Un computer convertește apoi modelul semnalelor electrice în imagini sau videoclipuri în timp real, care sunt afișate pe ecranul unui computer din apropiere.

Cum ma pregatesc pentru o ecografie?
Pregătirile vor depinde de tipul de ecografie pe care o faceți. Unele tipuri de ultrasunete nu necesită deloc pregătire.
Pentru ecografii ale abdomenului, poate fi necesar să vă ajustați dieta sau să vă postați (nu mâncați sau beți nimic în afară de apă) cu câteva ore înainte de testare. Programarea pentru ecografie generală, abdominală sau pelvină se poate face la minim 3 zile de la efectuarea unei examinări radiologice cu bariu sau irigografie.
În orice caz, medicul vă va anunța dacă trebuie să faceți ceva special pentru a vă pregăti pentru ecografie. El vă pot oferi instrucțiuni în timpul unei întâlniri sau atunci când vă programați la ecografie.

Este dureroasa o ecografie?
Ultrasunetele care sunt efectuate extern (pe piele) nu sunt în general dureroase. Nu veți simți undele sonore pe care le utilizează ultrasunetele. Dacă trebuie să aveți vezica plină pentru procedură, poate fi incomod. De asemenea, poate fi incomod să stai întins pe masa de examen dacă ești însărcinată.
Ultrasunetele care intră în cavitățile corpului, cum ar fi vaginul sau rectul, pot fi incomode, dar nu ar trebui să doară.

Sunt ecografiile sigure?
Da, cercetările până în prezent au arătat în mare măsură că tehnologia cu ultrasunete este sigură, fără efecte secundare dăunătoare. Ecografia nu utilizează radiații, spre deosebire de alte teste imagistice medicale, cum ar fi raze X și tomografii .

Pregătirea pacientului pentru ecografia abdominală / pelvină

Ecografia abdominală necesită o pregătire specială prealabilă și anume:

  • vino cu rezultatele investigațiilor efectuate anterior
  • post alimentar cu cel puţin 6 ore înainte de investigaţiie, astfel ca stomacul să fie gol şi conţinutul gazos intestinal să fie redus, permiţând vizualizarea adecvată
  • se vor bea 0,5-1,5 litri lichide: apă plată, ceai
  • cu 24 de ore înainte, nu se consumă dulciuri și se evită alimente care pot fermenta (fructe, lapte)
  • poartă o ținută compusă din 2 piese (bluză/tricou și fustă/pantalon).
  • in dimineata examinarii nu consumati cafea sau băuturi carbogazoase.

Cina din ziua precedentă trebuie să fie ușoară și să nu fie servită mai târziu de ora 18.00-19:00. In cazul in care se produce balonarea se recomanda a se lua un medicament pentru balonare astfel incat sa fie eliminate gazele, iar explorarea sa se efectueze usor..

Pentru un studiu al ficatului, vezicii biliare, splinei și pancreasului, nu consuma alimente cu un continut ridicat de grasimi
Pentru ecografia rinichilor, ți se poate cere să bei patru până la șase pahare de apă cu aproximativ o oră înainte de test pentru a-ți umple vezica urinară. De asemenea, ți se poate cere să eviți să mănânci timp de opt până la 12 ore înainte de test pentru a evita acumularea de gaze în intestine.

In cazul ecografiei pelvine se recomanda consumul a cel putin un 1 litru de apa in decurs de 30 minute cu cel putin o ora anterior investigatiei. Pacientul nu trebuie sa urineze chiar daca exista aceasta senzatie, deoarece vezica urinara trebuie sa fie plina pentru a permite vizualizarea si explorarea structurilor invecinate (uter, ovare la femei si prostata la barbati).

Ecograful Versana Premier este sistemul de imagistică cu ultrasunete multifuncțional ce oferă o soluție completă pentru examinări abdominale.
De asemenea, Versana Premier poate fi folosit și pentru examinări de obstetrică și ginecologie, de părți moi, musculo-scheletale, vasculare, urologie, pediatrie și aplicații cardiace.

Sanatatea nu trebuie sa astepte.

suna acum si afla tot ce ai nevoie