Radiaţiile fac parte din viaţa de zi cu zi a fiecăruia dintre noi fie că provin de la surse naturale (radiaţii atmosferice sau terestre) sau de la surse artificiale (televizorul, monitorul, computerul, telefonul mobil sau aparatura medicala). Efectele lor atat timp cât se incadrează in limite normale nu sunt nocive asupra organismului uman.

Potrivit studiilor in decursul unui an 80% din radiaţiile organismului provin din surse naturale doar 20% fiind atribuite surselor artificiale induse.
• Surse de radiatii tereste. Exista peste 60 de materiale radioactive (radionuclizi) in sol, apa si aer. De exemplu, gazul Radon, emis in mod natural de roci si sol, este principala sursa de radiatii naturale.
• Surse de radiatii cosmice. In special daca ne aflam in zone de altitudine mare, suntem expusi la radiatii naturale emise de razele cosmice.
• Media de radiatii naturale este de 2.4 mSv (milliSieverts) pe an
• Expunerea naturala la radiatii variaza de la o zona geografica la alta, in functie de diferentele geologice. De exemplu, expunerea in anumite zone poate fi de 200 de ori mai mare decat media globala, care este de 2,4 mSv (milliSieverts) pe an, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
• Pentru Romania, doza radiatiilor de origine naturala primite de om este in medie de 2,27 mSv pe an, ceea ce inseamna ca este mai mica decat doza globala, se arata pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.

Medicina modernă este practicată cu succes și datorită unei ramuri foarte importante a ei: imagistica de diagnostic.
Radiația (razele) X sau radiația (razele) Röntgen sunt radiații electromagnetice ionizante.
Suntem expusi si la surse artificiale de radiatii pentru stabilirea unui diagnostic sau pentru tratarea anumitor boli. Cele mai obisnuite surse artificiale de radiatii sunt dispozitivele medicale care folosesc raze X.

Unitatea de masura pentru doza de radiatie care ajunge in organism este milisievert (mSv).

Investigatii care folosesc raxe X :
• Radiografie dentara – 0,005 mSv
• Radiografie pulmonara – 0,1 mSv
• Mamografie – 0,7 mSv

Comisia Internationala de Protectie in radiologie (International Commission on Radiological Protection – ICRP) sustine ca doza maxima admisa de radiatii acumulate pe durata unui an nu trebuie sa depaseasca 20 mSv.

Desi expunerea medicala a pacientilor este o situatie planificata constrangerea pe doza nu este aplicabila si se foloseste nivelul de referinta in diagnostic (ICRP publicatia 105 / sectiunea 10) ca un instrument pentru optimizarea protectiei la expunerea medicala a pacientilor.

Sistemele radiologice moderne dispun de sisteme de autocorectie si control prin care reduc la maximum expunerea pacientului la fasciculul de radiatie X si, de asemenea, limiteaza sever radiatia X dispersata.

MEDSCAN foloseste echipamente de ultima generatie in radiologie digitala, ce permite obtinerea unor imagini de o calitatea ireprosabila, cu informatii precise asupra structurilor lezate.